gebroken hart

Verwerking van een miskraam

gebroken hart

Verwerken van een miskraam

Het meemaken van een miskraam wordt heel wisselend ervaren en hangt van meerdere factoren af. Sommigen kunnen vrij snel de draad weer oppakken, maar heel vaak heeft het verlies van de zwangerschap meer impact dan je van te voren kan bedenken. Je kan allerlei emoties zoals verdriet, boosheid, leegheid, somberheid, angst, eenzaamheid en schuldgevoel ervaren. Weet dat dit normaal is en erbij kan horen. Het is logisch dat dit energie en tijd kost en dat deze emoties ruimte nodig hebben. 


Als verloskundige en echoscopiste heb ik vele vrouwen mogen begeleiden die een miskraam kregen. Steeds weer werd ik geraakt door de liefde die al zo vroeg in de zwangerschap voelbaar was en dat er met veel verdriet afscheid genomen moest worden. Ik zag ook de worsteling die aanstaande ouders vaak ervaren met onbegrip vanuit omgeving en dat dit verlies niet altijd de ruimte krijgt die het verdiend. Het kan ervoor zorgen dat je hierin vastloopt en het je niet lukt om je leven weer op te pakken.


In mijn praktijk wil ik er graag voor jou zijn als je merkt dat je ondersteuning nodig hebt om dit verlies een plek te geven. Als je allerlei emoties ervaart en niet goed weet hoe je hier mee om moet gaan. Samen kunnen we kijken wat voor jou nodig is en wat jij kunt doen om het een plek te geven. Ook als je vragen hebt over een volgende zwangerschap of de onzekerheid die dat met zich meebrengt ben je welkom en wil ik er voor je zijn.